Kaszubski żurek wielkanocny, czyli ćwierćfinał GOTUJ O WSZYS
 Oceń wpis
   

Telewizja to definitywnie inny świat równoległy! Było niewątpliwie super to wszystko przeżyć – fantastyczna przygoda i jedno z najbardziej wymagających wyzwań jednocześnie :-)

W moim przypadku również jednym z największych bonusów telewizyjnej przygody stało się poznanie absolutnie przecudownych KOBIET z Koła Gospodyń Górki, za co jestem przeogromnie wdzięczna i bardzo dziękuję i o czym, a właściwie o KIM, będzie już następnym razem.

Tym razem natomiast na prośbę zainteresowanych ;-) jeszcze przed Wielkanocą szybciutki przepis na bardzo prosty żurek, który ku mojej największej satysfakcji spotkał się z solidnym aplauzem i stosownym vox populi poparcia Kaszubów, a także ekipy telewizyjnej.

W sporym garnku gotujemy na włoszczyźnie i kilku suszonych grzybach wywar, z towarzyszeniem sporej ilości ziela angielskiego, pieprzu w ziarnach oraz kilku listków laurowych. Kiedy się zagotuje dodajemy białą kiełbasę w całości. W między czasie na patelni obok mocno, za radą Eli z Koła Gospodyń, wysmażamy spory kawał pociętego w paski tłustego wędzonego boczku, który razem z wytopionym tłuszczykiem wlewamy do naszego wywaru i gotujemy dalej. Patelnia natomiast teraz posłuży nam do zeszklenia posiekanej drobno cebulki, którą w efekcie wraz rozgniecionymi ząbkami czosnku, również dodamy do bulgoczącego wywaru wraz ze stosowną (wedle gustu i smaku) ilością żuru/zakwasu z butelki. My z Elą dodałyśmy aż litr na około trzy litry wywaru!

Solimy, sporo pieprzymy, lekko cukrzymy, wrzucamy garść suszonego majeranku i czekamy nad bulgocącym odkrytym garnkiem aż nabierze mocy nasz wielkanocny żurek. Na sam koniec dodajemy sporo śmietany dobrze wymieszanej z mąką, zaciągamy.

Z żurku wyjmujemy białą kiełbaskę i kroimy ją dość drobno w kawałki na jeden kęs, które układamy w głębokim talerzu wraz z przeciętym na pół jajkiem na twardo. Całość zalewamy żurkiem, podajemy!

Potrzebujemy:

- około pół kg tłustego i esencjonalnego boczku

- trzy do sześciu białych kiełbasek

- kilka suszonych grzybów

- dwie marchewki

- mały kawałek selera

- białą część sporego pora

- dwie cebule

- cztery ząbki czosnku

- żur/zakwas w butelce

- sól, pieprz w ziarnach, ziele angielskie, liście laurowe, majeranek

- kubek śmietany

- dwie czubate łyżki mąki

- po jednym ugotowanym na twardo jajku na osobę.

 

 

Komentarze (1)
Saltimbocca alla romana, czyli... Tajemnicze chimichurri i...