Co za tydzień! - "Gotuj o wszystko"
 Oceń wpis
   

Cóż o był za tydzień! Udało się wygrać casting Dzień Dobry TVN i firmy KAMIS w konkursie ‘Gotuj o wszystko’!

Cóż to były za emocje! Spędziłam naprawdę niesamowity dzień w studiu u zbiegu Hożej i Marszałkowskiej: zobaczyć to wszystko od środka, te tłumy ludzi z ekipy realizującej przedsięwzięcie, tę fantastyczną atmosferę dalece odbiegającą od stereotypu telewizji warczących na siebie osobników, jaką większość z nas nosi w głowie – naprawdę bezcenne!

Był to już czwarty, a zarazem ostatni, casting, w którym udział wzięło trzynaście rewelacyjnych kobiet. Co do zasady tematyczny, tym razem zakładał defoultowe użycie makaronu penne. Nie ukrywam, że odetchnęłam z ulgą, bowiem w poprzednich castingach w roli głównej występowało między innymi… jajko. Kiedy dostałam spis pozostałych dostępnych produktów, miałam w głowie co najmniej pięć różnych sosów, ale wobec istotnie z każdą minutą rosnącego stresu, a także presji czasowej wybrałam absolutny klasyk, czyli rozszerzoną o mocno przesmażoną szynkę oraz cukrowy groszek wariację na temat penne Alfredo, czyli ulubioną pastę Zuźki, Marii i Lulki. W ferworze gotowania w obstrzale kamer, a przede wszystkim przed obliczem Wysokiego Jury, zapomniałam w odpowiednim momencie dorzucić groszek, a potem było już za późno… Nic to! Kiedy wyszłam, dotarło do mnie z całą mocą, że zapomniałam również dodatkowo osolić danie – na szczęście zarówno szynka, jak i parmezan, a także lekko osolona celem uniknięcia przykrych niespodzianek śmietanka, okazały się być wystarczająco słone :-)

Niewątpliwie największą satysfakcją, tuż obok wygranej w postaci otrzymanego z rąk Jury wałka w roli przepustki do programu był komentarz, że to właśnie moje penne najbardziej smakowało. Ta świadomość niesie mnie na skrzydłach! Trzymajcie za mnie kciuki w następnym etapie :-). 

Więcej o tym fascynującym konkursie w tym miejscu dziendobrytvn.plejada.pl/27,28210,news,1,1,trwa_konkurs_gotuj_o_wszystko,aktualnosci_detal.html 

Przepis na penne z castingu do ‘Gotuj o wszystko’, wyjątkowo w ilości na jedną porcję:

- pół cebuli dymki;

- dwa małe ząbki czosnku;

- 3 x 7 x 2 cm kawałek szynki, pokrojony w niezbyt drobną kostkę;

- 1/3 szklanki tłustej śmietanki;

- mały kawałek drobno startego parmezanu;

- dwie łyżki typu chochla ugotowanego trzykolorowego makaronu penne;

- do towarzystwa garść rukoli i dwa przecięte na pół pomidorki polane oliwą truflową.

Na dwóch łyżkach masła przesmażamy dość drobno posiekaną cebulkę, dorzucamy posiekane ząbki czosnku i chwilkę później szynkę, mieszamy i trzy minuty później dolewamy posoloną śmietankę. Pieprzymy solidnie nasz sos. Dorzucamy trzy czwarte startego parmezanu. Na patelnię dorzucamy penne, potrząsamy patelnią, wykładamy na talerz. Obok kładziemy rukolę, na niej przecięte na pół pomidorki i całość lekko skrapiamy oliwą truflową. Voila!

 

 

Komentarze (4)
TARTIFLETTE, czyli pachnące... Campo dei Fiori, trofie i Żubrówka.

Komentarze

2013-04-17 23:29:41 | *.*.*.* | kapielowe
Re: Co za tydzień! - "Gotuj o wszystko" [0]
ogromne gratulacje, oby więcej takich tygodni :) skomentuj
2011-01-02 18:19:34 | 83.2.248.* | adsafdg
Re: Co za tydzień! - "Gotuj o wszystko" [0]
http://chomikuj.pl/?page=318004

Wygrywaj prawdziwe pieniądze...Tyle ich jest w internecie do wzięcia ale ludzie tego
nie dostrzegają zacznij TY! skomentuj
2010-09-09 19:23:08 | 77.236.12.* | Aldona LOCKE, Lublin
CHLEB typu KR-IRL. Podstawa to; ENERGIA (antycukrzycowy). [1]
MOTTO: CUKRZYCA typu 2, OTYŁOŚĆ, zła DIETA nie !!; MEDYCYNA, wiedza, tak !!

1. TEMAT.
__C H L E B. Przepis WZORCOWY wypieku CHLEBA typu KR-IRL (mini chlebki).

KASZĘ jaglaną __400g. oraz RYŻ biały lub brązowy, również __400g., gotujemy w jednym
garnku (pojemność 4,0l.) przez ok. 15 minut. Do gotowania dodajemy 2,5 l. wody.
PRZYPRAWY to__: sól kamienna nieoczyszczona, również pieprz, kminek, ew. ziała wg
uznania. Po zakończeniu gotowania całość pozostawiamy pod przykryciem na ok. 5-10
minut.

UGOTOWANE__: Kasza i Ryż (masa razem 800g.) wchłaniają wtedy całą użytą (2,5l.) do
gotowania wodę, co następnie ułatwia formowanie i lepsze klejenie się tzw. mini
chlebków.
Do tego właśnie zestawu składników (kasza, ryż) dodajemy suchą masę: 150 gram OTRĄB
PSZENNYCH
i dokładnie mieszamy łyżką. Otręby chłoną wówczas dużo wody, którą uzupełniamy
wlewając ok. 0,5 litra przegotowanej wody.
Dużą łyżką stołową nabieramy zmieszaną masę tj. kaszę z ryżem wraz z otrębami. Z
takiej objętości FORMUJEMY chleb tzw. cienkie mini chlebki (ugniatamy palcami).
Kładziemy na papierze do pieczenia, którym uprzednio pokryliśmy powierzchnię blachy.

PIECZEMY w piekarniku (temp. 250oC przez ok. 50-60 minut) tj. do momentu uzyskania
tzw. przyrumienienia.
Uwaga: wszelkie dodatki np. miód, rodzynki, WYKLUCZONE !! Takie dodatki sprzyjają
OTYŁOŚCI
i CUKRZYCY typu 2.

P R Z E P I S ten jest zamieszczony na stronie internetowej;
__Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
__ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/

Jest to ewenement w skali kraju i całej Europy. Niezwykle ważna jest też wiedza z
książki;
__Książka; _pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
W rozdziale NR 35, zamieszczono KOMPENDIUM wiedzy NT: Afrodyzjaki, __SEKS, Hormony,
Testosteron.
P. S. __CHLEB typu KR-IRL, stanowi aktualnie o silnym; UKŁADZIE immunologicznym,
organizmu człowieka. Dostarcza ogrom energii eliminującej GŁÓD dlatego; iż __GLUKOZA
naturalna w nim zawarta, stabilizuje POZIOM CUKRU we krwi, na ok. 4-5 godzin !! tzw.
__NISKIE węglowodany, tj. do 26% wzrostu.
Złe to, WYSOKIE węglowodany. Podnoszą poziom cukru po spożyciu ZBYT wysoko; CUKRZYCA
typu 2.
To kłopot, że nie kupisz tego chleba, nikt go nie piecze, nikt na nim nie zarabia,
ale samemu upiec WARTO !!

WAŻNE:
GLUKOZA naturalna; to RYŻ, wszystkie KASZE, Owoce, WARZYWA. Logika myślenia, postęp,
spokój. Również produkty zalecane i dozwolone wg tzw.
INDEKSU ŻYWIENIOWEGO, tj. IŻ produktu.
GLUKOZA nienaturalna; to MĄKA, Cukier. IRRACJONALNE zachowania, CZĘSTA zmiana
nastroju, nerwowość.

UWAGA:
Taka kompozycja składników, również kolejność przygotowania tj. gotowanie, a
następnie pieczenie tworzą strukturę żywieniową, która w sposób zadawalający poprawia
wszelkie parametry zdrowotne organizmu człowieka; a w szczególności wydolność
seksualną organizmu. Wystarczy porównać: Chiny 1,2 mld ludzi, Indie 900 mln oraz
wszystkie Ludy Dalekiego Wschodu; jak pracują i jak skutecznie się rozmnażają, to
wszyscy wiemy. Skąd czerpią energię, to oczywiste, że z ryżu i kasz, a jaki czynią
przy tym postęp cywilizacyjny, to tylko Im pogratulować.

PLUSY:
__CHLEB typu KR-IRL, podnosi poziom cukru po spożyciu o 26% wzrostu, tzw. NISKIE
węglowodany.
Zapobiega otyłości i cukrzycy typu 2. Nie wywołuje wzdęć i nie tworzy zaparć.
MINUSY:
aktualnie brak sklepu lub piekarni, która wytwarza i sprzedaje ten produkt.

PORÓWNANIE:
Chleb upieczony z MĄKI np. pszennej, żytniej, orkiszowej i każdej innej: zawsze
stymuluje nadwagę i cukrzycę typu 2. Wzdęcia oraz zaparcia są gwarantowane. Poziom
cukru po spożyciu chleba pszenno żytniego wynosi 74% wzrostu, po chlebie razowym 39%,
po czystej glukozie 74%. Są to tzw. __WYSOKIE węglowodany, niezdrowe dla człowieka.


REFLEKSJA:
Każdy pacjent po operacji dostaje jako pierwszy posiłek tzw. kleik z ryżu białego
oczyszczonego i wody.
Biały ryż to ryż pozbawiony łupiny, czyli dalej po tzw. oczyszczeniu produkt
najwyższej wartości odżywczej, podobnie jak jabłko obrane z łupiny też jest
wartościowym owocem pozbawionym jedynie skórki.
P. S. Japończyk, kiedy podaje przepis na sushi czyt. suszi, to mówi o rybach,
warzywach i innych dodatkach. O ryżu właściwie mówi bardzo rzadko, a przecież
wiadomo, że ryż stanowi 50-70% gotowego dania.
Rzadko mówi o ryżu, bo dla Niego ryż w potrawie, to __OCZYWISTOŚĆ !! skomentuj
2010-12-28 16:44:01 | 77.236.12.* | Sylwia EADS, Gliwice
KASZA. Dieta. Indeks glikemiczny. IG to BŁĘDY.
BH.220.
MOTTO: Kasza, to oczywistość !! *

WIKIPEDIA:
Kasza, jadalne nasiona zbóż, często w postaci lekko rozdrobnionej (lecz nie tak
bardzo jak mąka) lub tylko pozbawionej twardej łuski. Od wieków używane jako
jeden z podstawowych składników kulinarnych w wielu kuchniach świata. Dzięki
wysokiej zawartości skrobi posiadają wysoką wartość odżywczą. W kuchni polskiej
aż do czasów potopu szwedzkiego rozmaite kasze stanowiły podstawę wyżywienia
większości populacji.
Znane są różne rodzaje kasz: kasza gryczana, kasza jaglana, kasza jęczmienna
(m.in. pęczak, kasza perłowa), kasza kukurydziana, kasza manna, quinoa (kasza z
nasion komosy ryżowej uprawianej m.in. w Peru i Ekwadorze), kasza z pszenicy na
kutię. Za kaszę uznaje się czasem tradycyjny kuskus.

IRL KRAKÓW:
Kasza jaglana gotowana podnosi poziom cukru po spożyciu ok. 14-23% wzrostu, na
ok. 1,5 godz.. Wchłania się szybko. Zawiera skrobię, ryż też, a mimo to kasza
jaglana wchłania się już po 15 minutach, tj. mamy ten największy wzrost, a w ryżu
po 60 minutach. Wzrosty po spożyciu: kasza jęczmienna ok. 4-8%, kasza gryczana
ok. 9-18%, kasza manna ok. 10%, kasza kuskus ok. 22%. Wymienione KASZE zawierają
w swoim składzie b. DUŻO węglowodanów i są to tzw. NISKIE węglowodany, tj. do 26%
wzrostu, czyli wzrost poziomu cukru we krwi po ich spożyciu, nigdy nie
przekracza: 26% wzrostu. Każdy kto zechce, może sobie te wzrosty sprawdzić
własnym glukometrem i nie jest to trudne !! Wobec tego kasza powinna być jako
produkt żywieniowy; ZALECANA lub DOZWOLONA. Odnośnie konsumpcji to ostatnie
słowo, co oczywiste należy zawsze do naszego lekarza rodzinnego.

PUENTA:
KASZA, to produkt najwyższej wartości odżywczej, a więc biologiczne realia !! *

NIEPRAWDY BIOLOGICZNE ORAZ PUSTE FRAZESY:
O kaszy i nie tylko o kaszy, rozpowszechniają jedynie SPECE od tzw. Indeksu
Glikemicznego, a to dlatego, że nic nie badali, nie znają glukometru, również nie
czytali książek ze szkoły podstawowej (biologia 4 klasa) czyli plotą i plotą,
wydając książkę za książką o tym Indeksie Glikemicznym. Kłamią. OMIŃ !!

GOŁYM OKIEM WIDAĆ, ŻE CI SPECJALIŚCI OD IG, CYNICZNIE I BEZCZELNIE:
Potwierdzają nieprawdy biologiczne, które sami głoszą OŚMIESZAJĄC się przy tym
skutecznie.

PRZECIEŻ DO NICH, NIE MOŻESZ ZADZWONIĆ, BO NIE MA GDZIE:
Nie masz kogo zapytać, o te wpisy w Internecie, dziesiątki sprzecznych ze sobą
tabel, dlaczego !? To proste uciekają przed prawdą bo mówią kłamstwa, oszczerstwa
i Ich nigdzie nie ma. Do krakowskiego IRL KRAKÓW, zawsze możesz zadzwonić bo są
to żywi, realni naukowcy nie poddani żadnym naukowym reżimom czyli lekko, łatwo
mówią prawdy biologiczne, które zbadali. Warto !!

ZOBACZ TEŻ; CHLEB na OTYŁOŚĆ, wg: IRL KRAKÓW.
Książka, pt._______: PORADNIK ŻYWIENIOWY człowieka w XXI wieku.
Wydanie drugie: zaktualizowane i uzupełnione. ***
Skrót adresu strony w Internecie_______: MAGDALIRL
ADRES_______: http://www.magdalirl.com.pl/ skomentuj